School Name
Jan 02, 2014 12:00:00 am

OLIMPIADA BALLKANIKE E MATEMATIKES QIPRO 2013

Matematika  eshte  nje  nder  shkencat  e  cila  i  kushton  rendesi  te  vecant  pergatitjes  se talenteve  te  rinje  ne kete  fushe.Perzgjedhje  e  ketyre  talenteve  kalon nga  disa  etapa   te  cilat  zhvillohen  ne  intervale  te  ndryshme kohore.Ashtu   sikurse shtetet  pjesemarrese  ne  kete  Ballkaniad  Shqiperia  u  perfaqesua  me 5  nxenes  te dalluar  ne  lenden e  matematikes  dhe  me nje  bagazh   njohurish  te  konsiderueshme  ne  kete  fushe.Pasi keta  nxenes   Boriana  Gjura ,Enis  Barbullushi, Antonino  Sota, Gledis  Kallco  dhe  Ardis Cani kaluan  me  sukses  3-etapat  e para  te  konkursit  te  matematikes ne  Shqiperi   fituan  te  drejten  te  marrin  pjese  ne  Olimpiaden e  matematikes  Qipro  2013.

Nen  udheheqjen e  Profesor  Fatos  Kopliku(Lider)  dhe te Besnik Derka(asistent) Skuadra e  Shqiperise mori rrugen  e gjate  drejt  Qipros.Vlen te  permendet  fakti  qe 3nga  nxenesit   pjesmarres  ne  skuadren e  shqiperise Boriana, Enis  dhe  Gledis  ishin nxenes  qe  studionin prane  kolegjeve  Turke  ne  Durres  e  Shkoder.

Ministria e  arsimit  te  Qipros ne  bashkepunim  me  shoqeten e matematikes   qipro ishin organizuesit  e kesaj  Ballkaniade te  cilet  kishin  menduar  per  gjithcka  nevojitej  gjate  ketij evenimenti  duke filluar  nga  akomodimi  I te  ftuarevene  hoteldhe deri  tek aktivitet  zbavitese  ne Kohen  e lire. Olimpiada u mbajt në një resort malor në fshatin Agros, ku nxënësve nga 16 shtete (10 nga Ballkani dhe 6 të ftuara) iu dha mundësia jo vetëm të provonin njohuritë e tyre në matematikë, por edhe të njihnin njëri-tjetrin dhe të shkëmbenin eksperiencat e ndryshme.Olimpiada u zhvillua  ne  datat  28.06.2013-3.072013. Dita  e  zhvillimit  te  konkursit  ishte  me  date  01.07.2013.Te  gjithe konkurentet  ishin  perfshire  nga emocionet  e  gares qe ishte shume  e  forte   sepse  te  gjitha  shtetet  kishin  nje  prezenc  dinjitoze.Koha  per  zhvillimin  e pyetjeve  ishte  kater  ore  qe  tregon qe  nxenesit  pjesmarres  nuk  e kishin te  lehte kete  gare.Pas  perfundimit  te  testimit  komisioni  i   vleresimit  mori  fletet  e pergjigjeve ne shqyrtim.Rezultatet  e  testimit  shpalleshin  direkt  nje  e nga  nje  ne  hollin e nderteses.Te  gjithe   konkurentet   prisnin  me padurim pergjigjet  e tyre,te  gjithe ishin pergatitur  per  kete  gare  por  sic ndodhe  zakonisht ne  konkurse  vetem  disa  do  te  jene  me  te  vleresuarit  te  cilet  meritojne   medaljet  perkatese.Nga rezultatet  perfundimtare  disa shtete  si  Rumania ,Bullgaria  dhe  Serbia dominonin  ne  vendet e para  te listave.Edhe  Shqiperia  me  skuadren e saj  arriti  te  grumbulloj  vetem 3 –medalje bronzi.Ishte  Boriana  Gjura,Antonino  Sota   dhe  Gledis  Kallco qe  arriten piket  e  mjaftueshme  per  medaljen e  bronzit.Sa me shume  pune  dhe  perkushtim  ne   kete  fushe  do  te  thotete arrish  rezultate  me te  larta.

Organizuesit  e  olimpiades  kishin  planifikuar edhe nje  shtitje  ne  qytetin  historik te  Nikosia,ne  muzeun arkeologjik dhe  ne  universitetine  Qipros.Fundi  I  ketij  organizimi ishte  ceremonia  e dhurimit te  medaljeve te  cilat  u shperdan  nga  vete dora  e ministrit te  arsimit  te  Qipros. 

Shpresojme  qe  ne kompeticione te tilla  Shqiperia  te arrije  rezultate me te  larta.